ELPOLLTV

Dis27042024

Back Estàs aquí:Inici L'ull de poll Al costat dels fums de xurros i castanyes
Dijous, 26 Octubre 2023 07:49

Al costat dels fums de xurros i castanyes Destacats

Publicat per  Laura Jaime / Junta de l’Associació Gats 108
Valorar aquest article
(12 Vots)
L’Associació Gats 108, que compta amb una desena de persones, entre voluntaris i alimentadors, vol manifestar-se i defensar els gats de carrer que gestiona, sempre tenint en compte la Llei 7/2023 de 28 de març que ens empara, de Protección de los derechos i el bienestar de los animales, que va entrar en vigor el 29 de setembre d’enguany.

Gats 108 gestiona, des de fa 7 anys, una comunitat felina de 45 gats, aproximadament, repartida en 8 o 9 colònies a Llagostera. Des dels inicis demanem al consistori, que es el responsable absolut dels animals domèstics, que elabori un cens de la comunitat felina de Llagostera, i encara no s’hi han posat. Però han externalitzat el servei perquè facin el cens i la coordinació de les colònies, estipulat en un contracte de 3.000€. L’empresa, que te la seu a Olot, ens pregunta quants gats tenim per esterilitzar, quanta gent som... tot ho ha de preguntar.

Dels que gestiona Gats 108, en tenim comptabilitzats uns 30. I ens presenta una llista on «ens autoritza» a esterilitzar-ne 7, amb el veterinari que ens correspon, que es només un, tot i que a Llagostera n’hi ha dos. Prevaricació? I els altres 23? Amb pressupost de l’any vinent, ens diuen.

No cal dir que els gats NO són una acció prioritària per al consistori. Mai NO ho ha sigut. Una vergonya.

I mentrestant, esperant el pressupost de l’any vinent, tornaran a criar exponencialment: 80 més per esterilitzar. I això no s’acabarà mai més. Perquè 7 anys de gestió, per a un Ajuntament responsable, és més que suficient per tenir-ho resolt. I estalviar un munt de diners als ciutadans.

La llei obliga a xipar i registrar sota la titularitat de cada ajuntament, en aquest cas, l’Ajuntament de Llagostera. I tenir un programa de la gestió de les colònies, subscrit i supervisat per un veterinari (programa inexistent), i desparasitar-los. Tot això no es farà pel mateix motiu «no hi ha pressupost». Per tant, els 7 gats esterilitzats haurem de tornar-los a capturar si els volem xipar i desparasitar, per complir amb la llei.

Abans de sortir aprovada aquesta llei estatal BOE A-2023-7936, va sortir una convocatòria de subvencions adreçada als ajuntaments. Gats 108 va avisar els regidors competents que s’hi presentessin, que hi havia mols diners perquè els ajuntaments poguessin complir adequadament. Fa una setmana han sortit les llistes d’admesos i exclosos i l’Ajuntament de Llagostera no hi és. Potser, perquè no s’hi van presentar? Haurien pogut tenir una dotació de 15.000€.

Els voluntaris estem indignats. A part de tenir una minsa subvenció que no ens arriba ni per comprar el menjar de 3 mesos, l’ajuntament ens obliga a tenir una assegurança a tercers. Si estan malalts, els hem de portar a veterinari i la factura l’assumir-la l’associació, i els medicaments, i el manteniment de les colònies: hem de comprar galliners per tenir els petits, o fer-los fer a voluntaris que ens ajuden desinteressadament, i comprar brides, malles d’ocultació, casetes, mantes, material de neteja, sorra, sorrers, lones pels teulats, gàbies, transportins i la gasolina que gastem d’anar d’una colònia a una altra cada dia. Tot pel mòdic preu de 750€ anuals. I ara, a més, si som conseqüents amb la gestió de les colònies, assumir els cost d’alguna esterilització més, les que puguem pagar els voluntaris.

Des del juny estem demanant 4 tanques per obrir una altra colònia. La mateixa resposta sempre. Els gats passaran l’hivern al carrer, i quan plogui també es mullarà el menjar que paguem nosaltres.

Ara tenim la certesa que no saben gestionar i no els interessa aprendre’n. Massa orgull els envolta. Som voluntaris, mà d’obra gratuïta i tot i així, no ens tenen en compte ni a l’hora de situar-nos en les fires del poble. El lloc de menys pas, on la gent no passa, al costat dels fums de xurros i castanyes. Potser se n’avergonyeixen? Els reportatges fotogràfics de l’endemà ho testifiquen. Les autoritats fotografiades amb els prohoms del territori a la part alta del poble, on hi ha el nucli de la fira.

Haurien de tenir present que, de tota la feina que fem, se’n beneficia el poble sencer.

Potser haurem de provar de no queixar-nos més i agafar tots els gats i deixar-los a la Sala de Plens del consistori. S’ho mereixerien.

Llegit 1661 vegades
  • No s'han trobat comentaris

Deixa els teus comentaris

0
termes i condicions.