ELPOLLTV

Diu19052024

Back Estàs aquí:Inici Notices

Notícies

El número 2 dels republicans per Girona ha estat acompanyat per Dolors Bassa i David Mascort en un acte a Llagostera, on han carregat contra els de Puigdemont i els socialistes.

“Som els que prenem decisions, que sabem liderar, els que no abandonem un Govern a les primeres de canvi interposant els interessos de partit davant del país”. Així de contundent ha estat el número 2 d’Esquerra Republicana per Girona a les eleccions del Parlament, Jordi Viñas en un acte de precampanya celebrat avui a Llagostera.

Viñas, acompanyat de l’exconsellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i del conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha explicat que Esquerra és l’únic partit que té projecte de país, defensant els interessos dels catalans i catalanes “fent polítiques de salut i d’habitatge per tothom”. Així mateix, Viñas ha remarcat que “seguirem treballant per un estat propi que garanteixi una millor atenció sanitària, més a prop i amb menys llistes d’espera, on hi hagi millor feina i més qualitat de vida i sempre defensant la llengua catalana a tot arreu, fent-la accessible a tothom”.

El número 2 dels republicans per Girona ha finalitzat recordant que “hi ha d’altres opcions que només pensen en els interessos personalistes de qui formen el partit”, fent referència als de Puigdemont, o que “representen una franquicia del Gobierno de Madrid a Catalunya”, esmentant als d’Illa.

Bassa ha destacat que Esquerra és un partit que amb un “lideratge compartit per part de moltes persones, pensant sempre en el bé general de la ciutadania i estant sempre al costat de la gent. No es basa en un projecte d’una sola persona, un Messies que no ens cal en ple segle XXI”. “El que volem és que la nostra gent pugui viure millor”, ha conclòs.

Finalment, Mascort ha explicat que aquest Govern ha estat el dels “rècords, amb més mestres, més mossos i més gent treballant que mai”. El conseller també ha fet esment d’algunes polítiques fetes des del Govern Aragonès com la creació de l’SX3 en favor del foment de la llengua catalana entre els joves, la creació de la conselleria de Feminismes o el suport que s’ha donat al sector agrari amb ajudes en moments complicats.

Aquest Sant Jordi, regala cultura i connexió amb la promoció exclusiva d'Informàtica Llagostera i Parlem Telecomunicacions!

Contracta fibra i mòbil a Informàtica Llagostera amb Parlem i t'emportes un val regal de 15€ per gastar a la Llibreria Sureda. Així podràs gaudir dels teus llibres preferits i estar connectat amb qui més estimes.

Per què aprofitar aquesta promoció?

Regala cultura i connexió: Amb aquesta oferta, regales dos en un: un regal per Sant Jordi i una connexió a internet ràpida i fiable per a tota la família.

Val de 15€ per a la Llibreria Sureda: Amb el teu val, podràs comprar els llibres que més t'agradin a la teva llibreria de confiança.

Fibra i mòbil amb Parlem: Gaudeix de la millor connexió a internet amb Parlem Telecomunicacions. T'oferim una gran varietat de tarifes perquè puguis triar la que millor s'adapti a les teves necessitats.

Promo vàlida del 23 al 30 d'abril: No et perdis aquesta oportunitat única!

La promoció estarà disponible del 23 al 30 d'abril.

Què estàs esperant? Vine a Informàtica Llagostera i aprofita aquesta fantàstica promoció per Sant Jordi!

Informàtica Llagostera:

Carrer d'Àngel Guimerà, 28 972 83 07 70

Llibreria Sureda:

Plaça Catalunya, 15

972 83 00 97

No deixis passar aquesta oportunitat única! Regala cultura i connexió per Sant Jordi amb Informàtica Llagostera i Parlem Telecomunicacions!

Diumenge, 14 abril 2024 14:46

Commemoració del dia de la II República

Publicat per
Llagostera ha commemorat aquest diumenge el dia de la II República amb un emotiu homenatge a tots els llagosterencs executats per la repressió franquista i als camps d’exterimini nazis.

L’acte, organitzat per l’Associació per a la recuperació històrica de Llagostera, ha tingut lloc al cementiri municipal on s’han fet diversos parlaments i una ofrena floral.

Llagostera ha celebrat aquest diumenge la primera edició del Festival d’aprenentatges, Enforma’t. Es tracta d’una iniciativa, promoguda pel servei d’Educació de l’Ajuntament, que neix en el marc del projecte Educació 360, que aposta per l’educació a temps complet. El festival té per objectiu consolidar la xarxa d’agents educatius, donar a conèixer les activitats i propostes educatives que ofereixen les entitats, les empreses privades i el mateix Ajuntament –tant per a infants, com per a joves i adults– i identificar les competències transversals que es treballen amb cadascuna d’aquestes situacions d’aprenentatge, les quals són bàsiques per al desenvolupament integral de qualsevol persona.

Els arqueòlegs han recuperat les restes del castell de Montagut de Llagostera (Gironès), un dels més desconeguts de la demarcació. Situat al massís de Cadiretes, la seva cronologia s'estén del segle X al XIV, però se'n conserva molt poca documentació escrita. El jaciment, situat en un terreny particular, es va començar a excavar fa només tres anys. Des de llavors, les diferents campanyes han permès conèixer com era la fortalesa. El director de les excavacions, l'arqueòleg Joan Llinàs, explica que el de Montagut era un castell "més aviat modest", format per una torre i una sala principal, però que encara no se sap qui el va habitar ni quan va passar a administrar el terme que controlava. Ara l'Ajuntament treballa per museïtzar les restes.

L'antic castell medieval de Montagut es troba al capdamunt d'un turó del massís de Cadiretes, molt a prop de la carretera que uneix Llagostera amb la cala Salionç de Tossa. El jaciment està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). Fins fa pocs anys, però, les restes estaven del tot abandonades, i algun dels murs que encara s'aguantaven dempeus havia patit esfondraments.

A partir del 2021, l'Ajuntament de Llagostera va engegar el procés per recuperar i consolidar els vestigis. Després de rebre el vistiplau dels amos de la finca, els arqueòlegs d'Atri Cultura i Patrimoni van començar-hi les excavacions. D'entrada es van centrar en la torre circular, les restes de la qual fan uns 2 metres i mig d'altura i encara conserven part de l'escalinata; i després, resseguint un dels panys de paret de pedra, van anar delimitant el perímetre de la fortalesa.

Ara, quatre campanyes després, la planta del castell de Montagut ja és ben visible. De fet, aquesta primavera els arqueòlegs han acabat d'excavar-ne l'antiga sala principal. Era un espai rectangular diàfan, d'uns 14 metres de llargada per 5 d'amplada, adossat a la torre. L'arrencada de dos arcs -que es conserva als murs- certifica el sistema amb què se n'aguantava la coberta, que com precisa Llinàs, "al seu damunt segurament tindria una mena de terrassa amb merlets".

A més de definir el castell, els arqueòlegs també han fet troballes relacionades amb la vida quotidiana de la fortalesa. La gran majoria, trossos de ceràmica. Aquella més tardana -dels segles XIII i XIV- s'ha localitzat sota les capes de terra que cobrien la sala principal; i la que fa referència als inicis del castell, a l'interior de la torre.

"La planta baixa no tenia accés directe perquè no hi havia una porta a peu pla, i durant els segles X i XI es va fer servir com a abocador", explica l'arqueòleg. Entre d'altres, aquí s'hi van trobar fragments d'olles, de cassoles o de gerres. Però també peces menys habituals, com un flabiol d'os treballat o trossos de ceràmica de procedència islàmica.

Modest... i desconegut

El director de les excavacions explica que l'origen del castell de Montagut es remunta al segle X. En un principi, sobre el turó s'hi erigia una torre de guaita. Amb l'arribada del feudalisme, però, el conjunt ja es va convertir en un castell termenat -és a dir, amb jurisdicció- que va perdurar fins al segle XIV. "Malauradament, però, no es conserva gaire documentació escrita sobre la seva història", precisa Joan Llinàs.

De fet, la primera referència precisa sobre el castell de Montagut data de l'1 de desembre del 1284. És aleshores quan el cavaller Berenguer Ros ven a Bernat de Peratallada el 'castrum de Monte Accuto', situat a la parròquia de Llagostera, amb tots els seus masos, terres, possessions i drets. I més endavant, el 26 de maig del 1330 -ja al segle XIV- la fortalesa passa a mans d'Ot de Montcada, a qui el rei Jaume II havia donat la senyoria de Llagostera l'any 1324.

L'arqueòleg d'Atri Cultura i Patrimoni explica que aquests documents certifiquen que el castell de Montagut tenia jurisdicció pròpia, tot i que se'n desconeixen els límits del terme. "En tot cas, però, va ser un castell més aviat modest, tot i que en un principi tenia una importància estratègica innegable, perquè des d'aquest punt permetia controlar molt de territori", precisa Joan Llinàs.

Ara, l'arqueologia ha permès aportar llum sobre com era l'estructura d'aquest recinte fortificat. Però encara queden molts interrogants per respondre. "Ara, gràcies a les diferents campanyes, tenim més elements que ens permeten conèixer a grans trets la història del castell i la seva funció; però ens falten tots aquells relacionats amb qui hi vivia i quins senyors va acollir", precisa el director de l'excavació.

"El més probable és que qui ocupés el castell, primer en nom del comte de Barcelona i després del rei, estigués acompanyat per un personal bàsic", explica Llinàs. "Perquè des d'aquí no tan sols es controlava el territori, sinó que també s'administrava una part del terme", hi afegeix. Museïtzar les restes

Després de la d'aquest 2024, les campanyes d'excavacions al castell de Montagut de Llagostera s'allargaran encara dos anys més. El que es farà serà excavar un sector que encara queda per explorar (on hi ha una antena de comunicacions en desús, que es desmantellarà) per veure si a sota hi apareixen vestigis d'alguna construcció vinculada al jaciment.

En paral·lel, l'Ajuntament de Llagostera està treballant per museïtzar l'espai. Aquí les accions es divideixen en dues línies de treball: per una banda, consolidar i restaurar les restes per evitar que es degradin; i per l'altra, fer-les visitables.

El regidor de Cultura de Llagostera, Adrià Guinó, explica que el consistori ja ha engegat els tràmits per modificar el POUM per segregar la finca on hi ha el castell i municipalitzar-la. "Com que els terrenys no són titularitat de l'Ajuntament, l'única cosa que hem pogut fer fins ara són actuacions d'urgència per garantir la preservació del castell", precisa el regidor.

Un cop el jaciment sigui públic, Adrià Guinó avança que l'objectiu serà adequar l'entorn i facilitar l'accés amb seguretat als visitants. "L'interès per conèixer el castell de Montagut hi és, com ho demostren les visites guiades que hem anat fent cada vegada que hi ha hagut campanyes d'excavació", conclou.

Aquest dijous va tenir lloc al centre cultural Can Roig una xerrada de l’escriptor Joan-Lluís Lluís, sota el títol ‘Si Catalunya perd la llengua, ho perdrà tot. L’exemple de la Catalunya Nord’.

Organitzada per la CUP-Alternativa per Llagostera, i amb la puntualització que l’acte no s’emmarcava dins la precampanya electoral (estava prevista de feia mesos), va congregar una quarantena de persones.

Joan-Lluís Lluís va defensar el paper del català, i de totes les llengües, per a la preservació de la diversitat cultural, i va fer un repàs amè de la situació de la llengua i dels atacs que rep arreu dels Països Catalans, posant èmfasi en l’exemple de la substitució lingüística patida a la Catalunya Nord ─així com la importància, al Principat, de defensar la seva vehicularitat plena.

La Llibreria Sureda va col·laborar amb l’acte, amb la venda de diversos títols de l’autor.

Divendres, 12 abril 2024 22:07

La migració del telèfon fix al mòbil

Publicat per

Un dels principals temors associats amb la migració del telèfon fix al mòbil és la possibilitat de perdre el número telefònic que s'ha utilitzat durant anys. Aquesta preocupació és encara més rellevant avui en dia, especialment amb la baixa progressiva del servei d'ADSL.

Però gràcies als avanços tecnològics com la portabilitat del número, aquesta preocupació ja no és un obstacle. A Informàtica Llagostera, facilitar la transició dels nostres clients és una prioritat. Amb el servei de portabilitat del número, assegurem que els clients puguin conservar el seu número de telèfon fix mentre es migren cap a un dispositiu mòbil, garantint una transició sense interrupcions ni pèrdua de contacte amb clients, familiars o amics.

Perquè fer la portabilitat quan abans millor

És important destacar la importància de dur a terme la portabilitat del número el més aviat possible en el procés de migració. Fer la portabilitat de manera immediata us permetrà continuar connectats sense cap interrupció en el servei. A més, a Informàtica Llagostera, estem aquí per guiar els nostres clients en cada pas del procés de migració, assegurant-nos que tot es realitzi sense contratemps.

Tarifes econòmiques per a tothom

Entenent les necessitats variades dels nostres clients, a Informàtica Llagostera oferim dues tarifes econòmiques adaptades a diferents usuaris. Ja sigui que es tracti d'un ús personal o professional, disposem d'opcions que s'ajusten a les necessitats de cada client. Podreu escollir entre l’opció de portar el fix com un mòbil o bé tenir-lo a casa connectat amb el mateix aparell.

La Biblioteca Julià Cutiller ha quedat petita durant la presentació de la novel·la «Crims a Reremur» del llagosterenc, Enric Ramionet.

La presentació ha anat a càrrec de Josep Maria Codina.

Els crims perpetrats rere el mur, s'esdevenen en tres moments històrics diferents. De la repressió de la postguerra a l'actualitat, passant per la tèrbola atmosfera de finals dels cinquanta, on convivien els deliris nacionalcatòlics de les Santes Missions franquistes amb la Bodega Ramiro, una taverna oberta a totes les desinhibicions del turisme. Crims a Reremur és una vibrant reivindicació de la memòria històrica a ritme de novel·la negra editada per Edicions Cal·lígraf que trobareu a la venda a la Llibreria Sureda.

Dimecres, 10 abril 2024 09:12

Llagostera revalida el segell Infoparticipa

Publicat per
Un any més, l’ajuntament de Llagostera ha obtingut el segell Infoparticipa impulsat pel Grup d'Investigació ComSET (Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència) de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb un 96,15% de compliment dels 52 indicadors.

Tot i mantenir els 52 indicadors, enguany els avaluadors han establert nous criteris entre ells la publicació íntegre dels decrets d’alcaldia amb la corresponent anonimització de les dades de caràcter personal. Aquest fet ha fet baixar la puntuació i perdre el 100% de compliment als 4 únics ajuntaments de les comarques gironines que fins ara complien amb el 100%, entre ells Llagostera. El Segell InfoParticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local és una certificació que atorga la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a partir de les avaluacions anuals dels webs i dels portals de transparència dels ajuntaments, consells comarcals i diputacions de Catalunya.

L'acte d'entrega dels guardons va tenir lloc ahir a la tarda, a la sala d'actes del Rectorat de la UAB. Va recollir el guardó el regidor de Comunicació, Adrià Guinó.

La ratafia elaborada per la llagosterenca Assumpta Amat ha guanyat el primer premi del Concurs de Ratafia de la Fira de Primavera de Campllong. Marta Xirgu i l’alcalde de Campllong, Lluís Freixas, van obtenir el segon i tercer premi respectivament. Enguany s’han presentat al concurs un total de 17 ratafies.